Posted in LCHF, Lifestyle

Løvetannrot, gurkemeie og ingefær/ Dandelionroot, turmeric and ginger

Barbeint i gresset en sommerdag, ser ut over plenen som har altfor mange løvetann , og lurer på hva nytte man kan ha av de ivrige gule som kommer seg opp gjennom asfalt og mur? Under våre tær ligger røtter som er gode for helsa! Ikke visste vi det!

Man kan for eksempel vaske og kutte i biter løvetannrot, ingefærrot og gurkemeierot( jeg fant gurkemeierot på Meny), koke opp en stor kasserolle med vann og ha røttene oppi til å trekke på svak varme en times tid. Klem saften av en halv sitron oppi. Avkjøl og hell i flasker med kork, sett i kjøleskapet og bruk som tørstedrikk. Det er friskt og godt, og ikke minst bra for deg ( les linken under) Jeg brukte plastflasker før, men har gått over til glassflaske, kjøpt på gjenbruksbutikken i Råde😊

På vinteren når vi ikke kan grave etter røtter, kan vi lage te eller kald drikk av ingefærrot og evnt gurkemeierot hvis vi får tak i, på samme måterot fra gurkemeie , løvetann og ingefær

http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/tara_off/art1.htm

Barefoot in the grass on a summer day, looks out over the lawn that has far too many dandelions, and wonders what use one can have of these keen yellows that grows up through the asphalt and walls? Under our toes are roots that are good for our health! We didn’t know it! One can, for example, wash and cut into pieces dandelion root, ginger root and turmeric root (I found the turmeric root in a local grocery store), boil water in a large saucepan and have the roots in it to draw on low heat for an hour. Squeeze the juice of half a lemon in. Cool and pour into bottles, put in the refrigerator and use as a thirst quench. It is fresh and good, and not least good for you (read the link below) I used plastic bottles before, but have gone over to glass bottle, bought at the recycling store in Råde😊In the winter when we cannot dig for roots, we can make tea or cold drink of ginger root and possibly turmeric root if we get it, in the same way.

http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/tara_off/art1.htm

Author:

I am a mother of 3 teenagers, journalist of education, and interested in everything from politics, theater, spirituality, music, literature, food, design, children´s upbringing, agriculture, knitting, painting, nature, philosophy...yes the whole universe...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s